Wednesday, December 7, 2011

32 weeks

Our little one <3



Papa dan Bonda dah dapat intai awak! Can't wait to see you our lil one! =D

Tuesday, November 22, 2011

a lovely gift from my lovely hubby

Balik dari Baby Fair @ Mid Valley, tapi ada jugak terselit paperbag Diamond & Platinum ni. This is sooooo ajaib! Hihihihi..


I'm not really into jewellery thingy, but this cute bracelet really took my heart away. 
Terima kasih my Anan Adli. I love you nyeeeeeeee! =')



.redzlin hasyim.

Wednesday, November 16, 2011

30 weeks

Alhamdulilah syukur ke hadrat Ilahi, 
I am 30weeks pregnant. =')

Thursday, October 27, 2011

Vote for mak boyot!

Assalam. Hellooooo, I'm entering a contest, can you do me a favor? Vote for mak boyot please! Thank you!

First, click LIKE on Periwinkle Fanpage :
http://www.facebook.com/periwinkl

Then, click LIKE on my picture :
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=189986811077743&set=a.183722415037516.44438.102661249810300&type=1&ref=nf




Tuesday, October 11, 2011

Happy 7monthsary


Abdul & The Coffee Theory Happy Ending

Kaulah yang pertama ingin ku lihat
Saat mentari mulai bersinar
Kaulah yang terakhir ingin ku lihat
Saat ku pejamkan mata
*courtesy of LirikLaguIndonesia.net
Indah matamu, indah wajahmu
Mampu menyinari duniaku
Indah hatimu, indah cintamu
Mampu menyadarkan diriku
Walau tak ada cinta di dunia
Ku kan selalu di sampingmu
Karna kamu happy ending-ku

Kaulah yang pertama ingin ku lihat
Saat mentari mulai bersinar
Kaulah yang terakhir ingin ku lihat
Saat ku pejamkan mata

Indah matamu, indah wajahmu
Mampu menyinari duniaku
Indah hatimu, indah cintamu
Mampu menyadarkan diriku

Walau tak ada cinta di dunia
Ku kan selalu di sampingmu
Karna kamu happy ending-ku

Tuesday, October 4, 2011

my current mission


My current mission, DIY patchwork baby bedding set! Terima kasih cikgu Mama! Hehe. =D

.redzlin hasyim.

Wednesday, September 14, 2011

my 5 month belly

video

it's amazing when we could possibly be in love with someone that we haven't met yet <3

.redzlin hasyim.

Tuesday, September 13, 2011

solat duduk untuk wanita hamil


Saya tak biasa melakukan solat secara duduk & risau kalau-kalau ibadah yang dilakukan tidak betul / tidak diterima Allah. Tapi lately, dah mula rasa senak especially waktu sujud, dan memang mengah lepas bangun dari sujud. Hari ni sepanjang hari buat research sambil menimba ilmu tentang solat duduk untuk wanita hamil. Ada artikel yang saya baca, seawal usia kandungan 7 bulan pun kita dah boleh mengerjakan solat secara duduk (bergantung kepada keadaan ibu mengandung) kerana keadaan fizikal diri seperti kaki yang sembab (susah untuk duduk antara 2 sujud / tahiyat), pening dan tak boleh berdiri lama, serta keadaan perut yang membesar membuatkan kita susah untuk bangun, duduk dan macam-macam lagi.

Walaupun kandungan saya baru masuk 5 bulan, tapi dah mula rasa simptom2 ni. Mungkin faktor ketinggian saya yg agak bonzai ni. Buat masa sekarang, Alhamdulilah saya masih mampu bersolat seperti biasa, cuma rasa senak sikit. Tapi manalah tahu, esok lusa tiba-tiba kena solat duduk kan. Kena buat persediaan awal, risau nanti gelabah dek ilmu yang cetek, merana diri. Buat ibu-ibu mengandung, jangan ragu-ragu untuk solat dalam keadaan duduk, Islam tidak pernah mengajar kita untuk bersusah-susah (menyakitkan diri) dalam beribadah. So ada kelonggaran buat orang-orang yang tertentu dalam melaksanakan ibadah terutamanya ibadah solat. =)

p/s : Entri kali ni saja nak berkongsi info, dari saya yang cetek ilmunya. Kalau ada yang cacat cela, harap sudi menegur. =)



.redzlin hasyim.

Friday, August 26, 2011

4 months plus

Hari ni rasa macam rama-rama terbang dalam perut. Nampak perut denyut2. Heeeeeeeeeeeeeee geli. =D
Anak Bonda menari ya.... =')




.redzlin hasyim.

Wednesday, August 24, 2011

Salam Aidilfitri 1432H =)

Selamat Hari Raya buat keluarga, sanak saudara, kawan-kawan mahupun lawan-lawan.
Dengan rasa rendah hatinya, saya mohon ampun dan maaf untuk setiap khilaf yg mengguris hati kalian. Sesungguhnya tak pernah tergamak untuk melakukan dengan sengaja.
Lots of love from me, Anan Adli dan isteri Redzlin Hasyim. =)

p/s : Saya tak tag sape2 tau, tapi kad raya senget ni untuk kamu semua! ♥
 

Tuesday, August 2, 2011

Sweet surprise


Semalam, lepas selesai buka puasa, suami saya Anan Adli dah bersiap sedia nak solat Maghrib, saya pun cepat2 ambil wudhu dan kami solat Maghrib berjemaah. Selesai solat, saya terus terbaring keletihan di ruang tamu, Anan Adli yg kemas sejadah bawak masuk ke dalam bilik. Sambil berehat, saya capai handphone. Eh? Apsal blank je ni? Haihh…sejak akhir2 ni handphone saya selalu jatuh sakit. Selalu shut down tiba-tiba. Lepas saya ON semula handphone, tiba2 ‘No simcard’ pulakkkk. Aduhai sejak bila pulak ada penyakit baru ni. Saya pun panggil suami yg masih lagi dalam bilik, dari tadi tak keluar2. “Babyyyyy, handphone saya ni tak detect simcard pulakkkkk”.  


Tiba-tiba bunyi deringan yg asing sama sekali. Eh bunyi apa? Interkom ke? Tapi apsal rasa macam kat tepi telinga je ni? Macam dari dalam handbag. Saya selongkar handbag saya, “Aaaaaaaaaaaaa ada handphone warna pinkkkkk!” Hah, aku terambik handphone org ke masa kat bazaar tadi??? Okey merepek. -_-'  


Terus saya capai handphone yang masih berdering tu, dan berlari masuk bilik, kelihatan Anan Adli sedang tersenyum. Yeeeeee dia pun handphone baru jugak! Hahahaha.. Rupa-rupanya dia tukar simcard dan letak handphone tu dalam handbag saya sewaktu saya ambil wudhu tadi. =')  


We know gadgets are fun, but we just don't get so into it. Tak macam org lain yg bertukar handphone canggih2 setiap masa. Our previous handphone pun, dah guna 5-6 tahun, tak tukar-tukar dan takde plan pun nak tukar. Kami betul2 guna sampai handphone tu betul-betul nazak, hahaha kejam kan. =p Untuk suami saya Anan Adli, terima kasih. Susah2 je Baby ni. Anyway, thanks for the sweet surprise. I love you favourite man. =)



.redzlin hasyim.

Wednesday, May 4, 2011

cinta sempurna


Entri pertama selepas hampir 2 bulan saya menjadi seorang isteri. Nak kata busy, takde lah sangat pun. Mungkin faktor kesihatan. Kerap sangat jatuh sakit. Mungkin mental dan fizikal mengalami kejutan perubahan hormon, hehe.

Alhamdulilah, syukur kepada yang Esa, di atas limpah kurniaNya yang indah, saya diberi peluang memiliki apa yang saya peroleh sekarang. Keluarga yang penuh dgn kasih sayang, teman-teman yang sentiasa memberi sokongan, serta suami yang baik hati, molek budi pekerti serta kacak bergaya walaupun belum mandi. =)

Hidup berdua banyak bezanya. Katil berkongsi, berebut selimut, lawan pegang remote, dan yang paling best bila berdebat siapa yang kena tutup lampu bilik bila masing2 sudah selesa baring di atas katil. Buat masa sekarang, peratus kemenangan berpihak kepada saya, hihihi.

Tapi bila berkait dengan hati, emosi dan perasaan, memang cabaran besar dalam hidup berdua. Lebih rapat kita dengan si dia, lebih cuba mengenalinya dengan lebih mendalam, kadang-kadang  semakin banyak yang kita tak faham. Kenapa begitu, kenapa begini.

Walaupun begitu, saya sentiasa mahu mengenali dia, takkan pernah jemu, takkan pernah jelik. Saya sentiasa ingin memenangi hati dia, usaha sehabis mungkin memujuk bila dia merajuk, dan akan selalu meyakinkan dia bahawa cinta saya buat dia sentiasa hebat, sehangat saat saya melihat dia dulu buat pertama kali. Insya Allah.

Kita tahu tiada yang sempurna, melainkan Allah SWT. Tapi amanah kita, maka kitalah yang harus menyempurnakan apa yang kurang. Sesungguhnya yang tidak sempurna itu, ada kesempurnaannya.

.redzlin hasyim.

gambar lama yang menjadi kegemaran sepanjang zaman =)

Wednesday, April 13, 2011

Bercinta selepas kawen =)

Salam semua. Ni 1st blog sy lepas bergelar seorang suami =). Alhamdulillah, semuanya berjalan dengan lancar. Berkat doa semua, kami akhirnya menjadi suami isteri. Terima kasih semua. Sekejap je masa berjalan. Rasa mcm baru je minggu lepas akad nikah. Rupa2nya dah sebulan kami kawen. hehehe. Sebelum ni bercinta sebelum kahwin. Sekarang masanya utk bercinta lepas kawen pulak =) beza dia mmg ade la kan. Dulu masa bercinta sebelum kawen, kita kena jaga batasan. Skang ni dah duk satu rumah. Memang seronok. Semua kita buat sama2. Kalau tak percaya cepat2 la kawen bg yg belum berkahwin. hehehe.

Lepas kenduri side Shah Alam (26/3/2011) yang lalu, kami dah berpindah and duduk berdua di Apartment Brunsfield kat Shah Alam. Actually tu rumah Papa and Mama. Cuma sekarang ni kami sewa kat diorang dulu. Harga anak2 la. hahaha. Maklumlah nak beli rumah baru2 kawen ni susah sikit. Masa nak kawen dulu byk duit dah pakai utk kenduri. So sementara ni kami sewa dulu kat parents.Terima kasih yg tak terhingga kepada Papa dan Mama yg bagi kami sewa kejap kat umah ni =)

Biasalah baru2 kawen ni rumah masih lagi kosong. Perabot pun takde lagi. Cuma dalam bilik tidur je yang ada. huhuhu. Tapi skang ni kami sikit2 beli barang rumah. Mana yang penting and mampu kita beli,kita dahulukan. Alhamdulillah skang ni barang2 dapur dah kira complete. Tu yang penting sebenarnya. Sebab nk masak sume kene ada benda2 tu. huhuhu

Sekarang ni balik keje je kami masak. Tukang masak nya of course la elin kan. Sy ni chef's assistant je. Tolong potong2 sayur and basuh pinggan. Seronok sangat buat keje ni same2. Kene start dari awal perkahwinan. Lama2 kita akan biasa buat keje dapur sama2. Kalau elin tak sempat beli barang dapur, dia akan sms sy list2 barang dapur yg nk beli. So lepas balik keje sy akan singgah Giant atau Tesco utk beli barang. Balik rumah kami masak sama2 =)

Dulu solat sorang2. Skang ni solat berdua. Lain sangat feeling dia. Mmg terasa tanggung jawab tu. Abis solat kami akan bersalaman. Bila dah kawen ni masing2 saling igt mengingati. Kalau sy terleka,elin akan tegur sy utk solat. Begitulah sebaliknya =)

Mesin basuh takde lagi. So skang ni kami basuh pakai tangan je dulu. Kadang2 elin basuh,kadang2 sy basuh. Bila buat keje ni sama2, kita akan appreciate pasangan kita lebih. Dan secara langsung nya sayang tu bertambah kuat. Sebab kita support each other =). Itu yang membuatkan rumah tangga bertambah bahagia. Kesian la kan kalau isteri je yang buat keje atau suami je yg buat keje. Dua2 mesti support each other. Apa yg penting,kerjasama =)

Love,
- Anan Adli -

Wednesday, March 30, 2011

Shah Alam's Reception


I was so amazed with how well everything went. Wonderful. Alhamdulilah. Terima kasih Ya Allah. =')

Friday, March 18, 2011

We are now officially Husband & Wife

110311- Akad Nikah





120311- Ipoh's Reception









260311 - Shah Alam's reception
We just can't waittttttttttttt!

Wednesday, March 2, 2011

Pre-Wedding Video : The Last Geisha



Haa..ini lah dia pre-wedding video kitorang =D Idea ni muncul masa kitorang dalam kereta. hehehe. Macam2 idea nk buat utk video ni. Last2 The Last Geisha ni menjadi pilihan. Selalu tu org buat pre-wedding video sweet2,romantic kan? Kitorang pulak nk buat kelainan. Baru menarik! Kitorang masukkan unsur action, adventure, sweet and humor. Last2 inilah hasilnya =).

Asal plot citer ni mcmni. Dalam negeri ni tinggal satu2nya Geisha yang masih wujud. Geisha lain sume dah pupus. Dia bercinta dengan sorang ninja dalam negeri tu jgk. Nak dijadikan citer, dorang dapat tahu ada cubaan utk menculik Geisha ni. Jadi sebelum dia diculik, Ninja ngan Geisha ni dah plan something. Diorang plan utk switch character. Si Ninja tukar jadi Geisha, Geisha jadi Ninja. So mlm masa Geisha diculik tu,sebenarnya penculik tu dah tersalah culik. Dia sebenarnya dah menculik Ninja. Then Geisha tu yg pegi selamatkan Ninja.huhuhu..

Credit to my brother Along as Director and Cameraman. Credit also to my brother Alang as Orang Jahat and cameraman too =)

Monday, February 28, 2011

tragedi di bulan Februari


Tersebutlah kisah, seorang gadis yang sedang gembira tak terperi, setelah kasut kahwin idaman hati kini menjadi miliknya. Sedang dia berjalan dengan penuh keriangan menuju ke arah kereta bakal suaminya, dan di saat hanya beberapa langkah sahaja lagi, tiba-tiba, gedebuk! Yaaa dia jatuh tergolek ye tuan-tuan dan puan-puan. Dengan sakit yang amat, dia berharap bakal suaminya datang membantu, tapi hampa, kelihatan tiada sesiapa di dalam kereta. Tapi yang peliknya, tingkap kereta dibiarkan terbuka.

Rupa-rupanya, si bakal suami sedang menyorok, konon-konon nak buat kejutan pada si bakal  isteri. Dari awal lagi dia sudah nampak kelibat si bakal isteri keluar dari kedai. Cepat-cepat dia bersembunyi. Tunggu punya tunggu, tetapi tiba-tiba si bakal isteri hilang dari pandangan. Rupa-rupanya si bakal isterinya sudah terduduk di atas lantai dengan bergayanya. Dan ternyata, si bakal isterinya memang tak pernah berubah, dari awal perkenalan hingga lah ke saat ini, tetaplah seorang yang kelam kabut dan jalan bersepah.

Akhirnya mereka hanya mampu ketawa bersama-sama, sampai nak drive balik pun tak mampu dah. Tapi si bakal isteri hampir-hampir nak pergi belasah seorang mamat yang datang melihat tempat kejadian, seperti berfikir faktor-faktor terjadinya tragedi tergolek di situ. Nasib baik si bakal suami menghalang, kalau tak mesti mamat tu cedera parah dibelasah oleh si bakal isteri.

moral dari cerita ini : -
Sayangilah bakal isteri anda seadanya, walaupun dia suka terjatuh walau di mana saja dia berada. Terima kasih.



kasut kahwin yang buat saya hilang fokus =p



.redzlin hasyim.

Friday, January 28, 2011

update laju-laju II

my DIY wedding badge, tergeliat jari menjahit benda alah ni, hehe

kad kahwin dah siapppp! hoyeah! tapi takleh reveal lagi, kang tak surprise, heee. happy! =D

wedding ring checked! Alhamdulilah. =) this is the free gift from Diamond & Platinum and it is definitely mine! Takkan baby nak kannn? Sorry baby! =p

.redzlin hasyim.

Thursday, January 20, 2011

Update laju-laju


Tiap-tiap hari mengadap kalendar, kalau kalendar tu boleh cakap, mesti dah kena sound. Huuuu, walaupun ketaq lutut, gelabah ayam dan sewaktu dengannya, kadang-kadang tersenyum sorang2 jugak. Terbayang macam mana la rupa saya atas pelamin nanti eh? Boleh ke kontrol sopan, tak gelak mengilai mahupun kurangkan cakap banyak. Hmmm. Kalau pikir masa makan beradap, lagi seram. Lauk-lauk caterer Cik Nan dah la sedap2, kang makan beradab jadi makan biadab, gara-gara pengantin makan bertambah, siap bersila atas kerusi pulak tu. Yiehhhh? Haaa ni la sebabnya saya kerap sakit sekarang ni, sebab saya suka meraban, pikir yang bukan-bukan. Pernah sekali, terjaga dari tidur, rasa masa tu macam saya baru habis bercakap. Ya ampun Elin, ko dah kenape? -_-

Okey nak update laju-laju ni, kad kawin dah siap design! Dah dapat approval dari otai-otai besar iaitu, our beloved parents. =) Tinggal nak tunggu settle print je, tak sabar nak kalut-kalut tulis address para jemputan! Heee, sonoknya!

Today, another one thing checked off my wedding to-do list. Dah lama cari comforter bedding set yg ala2 english vintage. Saya tak suka yang sarat2, yang shiny2, yang meleret2. Saya suka yang macam tok nenek kita guna dulu, macam cotton patch, simple and cute. Asalnya, nak kirim kat kawan, Yanyan, dia ada jumpa satu kedai jual vintage stuff kat Penang. Tapi hari ni ada jodoh pulak, terjumpa satu kedai jual bedding sets yang comel2. Kakak kedai tu pun baik sangat. So anyone yg mencari atau teringin nak English bedding set, silalah ke Ampang Point. I did attach the picture, tapi takleh tunjuk isi lagi, kang tak surprise (hehe, bedding sets je kottt). Tak sabar nak balik Ipoh, nak deco-deco bilik! =D

Esok cuti sempena Thaipusam, so ambik kesempatan nak buat kerja2 yg tak terlaksana lagi. Malam esok lak nak fitting baju! Oyeah! Memang excited tapi rasanya kena tahan telinga la kalau2 size agak berubah, kalo kurang takpe, ni mcm dah mengembung je sana sini, hehehe, bebel la, mak tak kesah. =p

Okay lah, nak tido awal, tomorrow gonna be a super-letih day, so I need a beautiful sleep. Selamat malam, semoga saya tak bercakap semasa tidur lagi. ~_~

.redzlin hasyim.

Kad kawen saya & Anan Adli is in progress~

The kedai’s address is as follows. =)


Friday, January 7, 2011

Save the Date ♥


Sebelas Mac, tarikh keramat untuk saya sepanjang hidup. Tarikh saya lahir ke dunia, setelah 9 bulan Mama berpenat lelah, berpantang makan, bertarung nyawa mengandungkan saya. Abah pula berhempas pulas menambah rezeki bila anak-anak lelakinya bakal menyambut kehadiran seorang adik perempuan. Terima kasih Mama, Terima kasih Abah. Tanpa kalian, tiada lah Redzlin Hasyim. Tanpa kalian, hidup takkan pernah sempurna. Tanpa kalian, kami adik beradik takkan merasa bahagia. Alhamdulilah syukur yang tak terhingga kepada Mu ya Allah, terima kasih kerana meminjamkan aku segalanya. =’)

Sebelas Mac, tahun 2011. Satu lagi sejarah bakal tercipta. Bukan saja untuk saya dan keluarga,
malah untuk lelaki idaman saya dan seisi keluarganya. 

Dua keluarga akan bersatu,
Satu janji ikatan akan terpateri,
Sebelas Mac hari yang ditunggu,
Akad nikah saya dan Anan Mohamad Adli.
Insya Allah. =)

Save the date, people. Tapi bukan 11 Mac tau, majlis resepsinya 12 Mac 2011 @ Ipoh.  Hehe. Kad jemputan akan menyusul kemudian. Terima kasih. =)

.redzlin hasyim.

Tuesday, January 4, 2011

2 months & 7 days to our big day ♥


malas nak menulis, kita buat video pulak! tapi suara saya kelakar. HAHAHA. ~_~
nuffnang_bid = "92f7b9c009987a14ca60af74d11f5da6"; document.write("
"); (function() { var nn = document.createElement('script'); nn.type = 'text/javascript'; nn.src = 'http://synad2.nuffnang.com.my/survey/pollwidget.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(nn, s.nextSibling); })();